• Viktig information till målsman/förälder

Viktig information:
Eleven skall ta med sig giltig legitimation och visa upp under första teoriträffen (Kommer även krävas då man gör manöverkörningen och teoriprovet).

Utbildningens längd: Den teoretiska tiden är 8 timmar och oftast fördelat över 3 träffar. Denna är obligatorisk vilket innebär att om eleven skulle vara sjuk eller missa den av någon anledning måste den tas igen vid ett annat tillfälle. Därefter skall 1 timme på vår simulator genomföras. Sedan körs 1 timme manöverbana i en grupp av 4 personer, och 3 timmar körning i trafik. Om läraren bedömer att eleven behöver träna mer så bokas mer körtid in. Detta för att vi har ett ansvar och vill ge dem bästa förutsättningarna att sedan klara sig själva. Däremot tar vi inte betalt för denna extra tid.

Här hittar du info om hur tiderna bokas här

Uppkörning?
Det är ingen uppkörning för ett AM-kort. Utbildningen innehåller 3 Teoriträffar, Simulatortid, Manöverbana och minst 3 lektioner i stadstrafik/landsvägs miljö. Då det är gjort så gör man ett teoriprov för att visa sina färdigheter. Detta gör man hos Trafikverket. Vid godkänt teoriprov så har man tagit sin AM-behörighet.

Ålder?
För att få göra körningen ska man vara minst 14 år och 9 månader och ha ett giltigt körkortstillstånd. För att göra teoriprovet ska du ha fyllt 15 år.

Målsman på teoriträff:
I slutet på första lektionen (sista 30 minuterna) går vi igenom elevcentralen där man får tips och vägledning hur man skall använda redskapet elevcentralen och litteraturen för bäst resultat. Där är det bra om målsman är med så man kan stötta eleven att lära sig på rätt sätt hemma. Det finns även tid till eventuella frågor.

Körkortstillstånd:
När du ska ta ett AM-kort behöver du ett körkortstillstånd . Till det ska man  bifoga ett syntest som bokas hos en optiker eller liknande specialist. Mer info och ansökan finner ni här: https://etjanst.transportstyrelsen.se/extweb/kktillstgrI. Tänk på att göra denna ansökan i god tid. Under våren brukar väntetiden vara längre. Extra viktigt att skicka in detta i tid om du äter någon medicin eller har någon sjukdom som kan påverka körkortstillståndet

Innan första teoriträffen:

Hämta ut böckerna på kontoret. Du ska ha läst igenom hela AM-boken och gjort sida 0-28 i arbetshäftet till AM-boken innan . Körkortstillståndet bör vara klart.

Krav vi har innan ett teoriprov.
1. Läs igenom AM-boken (flera gånger)
2. Gör hela arbetshäftet (Lämnas in på sista teoriträffen)
3. Gör vägmärkestest-boken.
4. Gör plugga på elevcentralen (minst 90% godkänd på alla områden)
5. Snabbtest = 10st prov
6. Anpassat test (instuderingsfrågor = 5 prov 70 frågor ingen tid, använd AM-boken vid behov)
7. Anpassat test (vägmärken = 5 prov, 70 frågor, ingen tid, använd vägmärkestest-boken vid behov)
8. Sluttest = 5st godkända prov.
9. Nu godkänns utbildningen och prov kan bokas.
Innan provet ska ytterligare 5 sluttest vara godkända och du bör ligga över 60 rätt på dessa för att vara redo för prov.

Läs- och skrivsvårigheter:
Har man läs och/eller skrivsvårigheter så kan man ansöka om förlängdprovtid eller muntligt prov. Ansökan bör göras i så god tid som möjligt. Det gör man via den här länken:
https://www.trafikverket.se/korkort/korkortsprov/anpassade-kunskapsprov/intyg-for-las-och-skrivsvarigheter/

Övriga tips

När de har sitt efterlängtade körkort så lämnar vi över ansvaret till er 🙂 Som ni säkert förstår är de ju fortfarande väldigt oerfarna och långt ifrån färdigutbildade. Vår rekommendation är att de kör själv eller med hjälp av er första svängarna med sin egen moped så de får lära känna den och bli lite trygg innan de börjar köra med kompisar. Sedan tycker vi det är bra om ni föräldrar provar mopeden med jämna mellanrum. Det kan vara svårt för en oerfaren att urskilja om något är fel på mopeden. Kan väl kanske även vara läge och hålla koll så den inte trimmas utan er vetskap….

Sedan säger vi bara stort LYCKA TILL och tack för att just vi fick hjälpa er.